Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da borçlanma maliyetleri, sonuçsuz kalan seçimlerin Avrupa borç krizinin derinleşebileceği endişelerini artırmasının ardından, bugünkü ihalede sıçrama yaptı.

Roma merkezli Hazine, 4 milyar euro (5.24 milyar dolar) tutarında yeni 10 yıl vadeli tahvilleri yüzde 4.83 faizle sattı. Bu, 30 Ekim'den bu yana en yüksek düzeyi işaret ediyor. Hazine 30 Ocak'ta yaptığı benzer vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 4.17 seviyesinde gerçekleşmişti. Hazine ayrıca 2.5 milyar euroluk 2017 vadeli gösterge tahvili yüzde 3.59 faizle sattı. Geçen ayki benzer ihalede faiz yüzde 2.94 seviyesinde gerçekleşmişti.

Benjamin Schroeder'in de içinde bulunduğu Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymet stratejistleri, ihale öncesi yazdıkları raporda, "Piyasalar, İtalya'daki siyasi belirsizlikten dolayı, çevre ülke kağıtları konusunda, muhtemelen riskten uzak durma modunda kalacak ve temkinli konumunu sürdürecek," görüşünü savundular.

İhale, dün 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin artan siyasi endşelere bağlı olarak son 14 ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından yapıldı. İtalya'da bu hafta yapılan seçimlerden parlamentoda mutlak iktidar ortaya çıkarabilecek bir sonuç çıkmadı ve komedyen Beppe Grillo'nun kemer sıkma karşıtı grubu oyların yüzde 25'ten fazlasını aldı. Bu gelişmeler, İtalya'da bu yılın ilerleyen dönemlerinde yeniden seçimlere gidilebileceğini işaret ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, bugün yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının süregelen belirsizlik şansını artırdığını ve İtalya'nın ülke notunu, düşürülme riskine getirdiğini kaydetti.

10 yıl vadeli tahvil ihalesinde, satış miktarının 1.65 katı alım teklifi geldi. Bu oran, 30 Ocak'taki ihalede 1.32 katı düzeyindeydi. 5 yıl vadeli ihalede ise bu oran 1.30 katından 1.61 katına çıktı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek, Roma saati ile 11:27'de yüzde 4.89'a geldi.

Sürpriz çıkan seçim sonuçları, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu çok az farkla kazanan Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin hükümeti kuramaması durumunda, yeni seçimlere gidilmesi çağrısında bulunmaya yönlendirebilir.