Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York eyaletinin müfettişlerinden Thomas DiNapoli'nin tahminlerine göre kârların artmasıyla Wall Street'teki nakit prim havuzu 2012'de yüzde 8 artarak 20 milyar dolara çıktı.

Çalışanların geçtiğimiz yıl ortalama 121,900 dolarlık nakit prim ödemesi aldığını belirten NiNapoli, bazı şirketlerin bu yıl devreye girecek olan daha yüksek bireysel federal vergi oranlarını önlemek için ödemeleri artırması ve finans sektöründeki kârlarının 3 katına çıkmasıyla havuzun büyüdüğünü söyledi.

Wall Street'in geçiş döneminde olduğunu, ancak yavaş yavaş ekonomik ve düzenleme ortamına ayak uydurmaya başladığını ifade eden DiNapoli, kâr ve primlerin 2012'de sıçradığını, ancak sektörün hâlen yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini anlattı. DiNapoli, daha küçük olmasına rağmen sektörün hâlen New York şehri ve New York eyaleti ekonomileri için çok önemli konumda olduğunu belirtti.

DiNapoli, finansal sektörün kârlılığının geleneksel göstergesi olan New York Borsası'ndaki şirketlerin aracı birimlerindeki kârların 2012'de 23.9 milyar dolar ile 2011'deki 7.7 milyar düzeyinin 3 katı büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Son rakamlar 2012'de rekor kâra işaret ediyor.

ABD'nin en büyük bankası JP Morgan Chase&Co. 2012'de 3. kez rekor kâr açıklarken, 5. büyük Amerikan bankası Goldman Sachs Group Inc. tam yıllık net gelirin yüzde 68 arttığını açıkladı. Mortgage ücrelerindeki artış ve yatırım kazançları bankaların kârlarını destekledi.