Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcıların istihdam ve ekonomiyi desteklemeye yönelik stratejilerinin hiçbirinin risksiz olmadığını hatırlatan Eski Fed Başkan Yardımcısı Alan Blinder, merkez bankasının varlık fiyatı balonlarını doğru öngörmesinin mümkün olmadığını savundu.

Blinder,varlık balonlarındaki pik noktalarını doğru tahmin etmekte yalnızca Fed'in değil herkesin başarısız olduğunu söyledi.

Eski Fed başkan yardımcısı Blinder, Washington'da Bankacılık Senato Komitesi'ne varlık balonu risklerine Fed'in politikalarının istihdam yaratımına katkısını değerlendiren Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin öncesinde konuştu. Bernanke, merkez bankacılarının ciddiye aldığı en önemli potansiyel maliyetin, düşük faizlerin çok uzun süre devam ettirilmesinin, finansal istikrarı bozması olduğunu belirti.

Tartının diğer tarafında ise Fed'in bu programdan vazgeçerek işsizliğin yüzde 8'lere tırmanmasına izin vermesi riskinin bulunduğunu, bankanın da bunu istemediğini ifade eden Blinder, "Fed'in uygulayabileceği risksiz bir strateji yok" dedi.

Fed Aralık 2012'de her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı yapacağını açıkladı.