Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 2012 yılında kamu açığının gayri safi yurt içi gelire oranının yüzde 6,7 olduğunu açıkladı.

Rajoy mecliste yaptığı konuşmada, 2012'de yüzde 6,7'lik kamu açığı çıkmasının ''İspanyol toplumunun gösterdiği büyük çabaların'' sonucu olduğunu söyledi. Rajoy, kemer sıkma politikaları sayesinde kamu açığının yüzde 6,7'ye düşürülmesinin, diğer hiçbir OECD ülkesinde gerçekleştirilemeyeceğini de savundu.

AB, 2012 yılı başında İspanya'nın kamu açığı için yüzde 6,5 hedefi koysa da, ekonomideki kötü gidişten dolayı, bu, daha sonra biraz daha esnetilmişti.

-''İndirim sezonu bu kez işe yaramadı''-

Öte yandan ekonomik krizle mücadele eden İspanya, bu kış sezonunda tarihinin en kötü indirim dönemini geçirdi. İspanya Ticaret Konfederasyonu (CEC), 7 Ocak'tan itibaren başlayan kış sezonunu kapsayan indirim döneminde, bu zamana kadarki en kötü istatistiklerin çıktığını duyurdu. Başta tekstil ürünleri olmak üzere, beyaz eşya ve diğer tüketim ürünlerini de kapsayan indirim sezonunda, yüzde 70'e varan fiyat indirimlerine rağmen bu dönemde satışların geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 düştüğü açıklandı.

Krizin başladığı 2007'den sonraki yıllarda indirim döneminde satışların normalde yüzde 3 ila 5 oranında arttığı hatırlatılan CEC duyurusunda, 2009'dan bu yana satışların negatifte olduğu bildirildi. CEC Genel Sekreteri Jose Guerrero da, ''İndirim sezonlarının başladığı 60'lı yıllardan bu yana hiç bu kadar kötü bir dönem geçirdiğimizi hatırlamıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

AA