Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İki Avrupa Merkez Bankası (AMB) yöneticisi bugün yaptıkları açıklamalarda genişlemeci parasal politikanın riskleri hakkında uyarılarda bulundu.

AMB yönetim kurulu üyesi olan Yves Mersch, yaptığı konuşmada "Olağanüstü önlemlerimizin uzun bir zaman çerçevesi boyunca devam ettirilmesi yanlış yönlendirmelere neden olduğu gibi manevi bozukluklara da yol açabilir. Bazı önlemleri geri çekmek istenen bir durum olabilir çünkü yeni piyasa bozuklukları ortaya çıkabilir. Bir başka konuşmada ise yönetim kurulu üyesi Peter Praet, AMB'nin politikalarının ne kadar uzun kalırsa o kadar az verimli hale gelebileceği riskinin olduğunu belirtti.

AMB gösterge faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'e çekerken, bankalara 1 trilyon eurodan (1.3 trilyon dolar) daha fazla kredi verdi ve borçla uğraşan ülkelerin reformları kabul etmeleri konusunda tahvillerini alacağı sözünü verdi. AMB Başkanı Mario Draghi şu anda genişlemeci para politikasını sonlandırmak için herhangi bir neden bulunmadığını dile getirirken, Mersch ve Praet Almanya merkez bankası başkanı Jens Weidmann'ın ardından uyarılar yapan diğer yetkililer oldu.

Praet, "Benim bahsettiğim şey daha önce 'enstrüman istikrarsızlığı' olarak bilinen politika şekliydi. Bir diğer deyişle tekrar tekrar ve daha geniş dozlarda aynı politikaları uygulayarak yalnızca makroekonomik etkilerinin daha hassas hale geldiğini görmek" ifadelerini kullandı.