Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Temsilciler Meclisi Fİnansal Hizmetler Komitesi'nin rekor düzeydeki parasal genişlemeden çıkış stratejilerine yönelik sorularını yanıtlayan ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke, Fed'in bilançosundaki 3.1 trilyon dolar değerindeki tahvilleri vadeleri dolana kadar tutabileceğini açıkladı.

Bernanke dün Washington'daki yetkililere Haziran 2011'de anahatları çizilen çıkış planını yakından değerlendirileceğini söyledi.

Plan kapsamında Fed, elindeki varlıklardan, anapara ödemelerin bir kısmı ya da tamamına yeniden yatırım yapmayı sonlandıracak, faiz görünümünü yeniden gözden geçirecek, federal fon faizlerini artıracak ve merkez bankası portföyündeki 3 ila 5 yılda konut tahvillerinde satış yapmaya başlayacak.

Bernanke mevcut plandan farklı olarak yalnızca bazı varlıkları daha uzun süre, hatta vadeleri doluncaya kadar tutmayı düşünebileceklerini belirtti.


Bernanke geçtiğimiz hafta merkez bankasının çıkış stratejisinin, erteleme ya da varlık satışlarından vazgeçme şeklinde değiştirilebileceğini söyleyen 3. politika yapıcı oldu. Fed yöneticisi Jerome Powell 22 Şubat'ta Fed'in piyasadaki çalkantıları ve faizlerin artmasından kaynaklanacak zararları önlemek için satışlardan kaçınabileceğini dile getirmişti.

San Francisco Fed Başkanı John Williams da 21 Şubat'ta muhabirlere varlıkların satışının uzatılmasının uygun olduğunu savunmuştu.