Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki eyaletlerin neredeyse yarısı, merkezi hükümetinin "kaliteli büyüme" vurgusunun ardından daha düşük büyüme hedefleri belirlemeye başlayarak, eyaletlerdeki artan borçlara odaklanacaklarının sinyalini verdi.

Nomura Holdings Inc.'in verilerine göre Çin'deki 14 bölge bu yıl 2012'nin altında büyüme hedefleri açıklarken, 17'si büyüme hedeflerini aynı bıraktı. Citigroup Inc., eyaletlerin ağırlıklı ortalama hedeflerinin yüzde 10.3'ten yüzde 9.9'a indiğini belirtti.

Yerel siyasetçilerin "ne pahasına olursa olsun büyüme" tavırlarının azalması, Çin'in son 13 yılın en düşük hızındaki büyümesini sınırlayabilir. Diğer yandan bu hamle, artan yerel hükümet iflaslarının finansal sistemi tehdit ettiği ve çevresel kirliliğin kötüleyeceği endişelerini azaltabilir.

Merkezi hükümetin gelecekte yerel yetkililer seçerken, kirlilik ve borç gibi daha fazla göstergelere bakabileceğini belirten Nomura'nın baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, tüm yükü kendinden sonra geleceklere devrederek GSYH'yi yükseltmek için borçları artırmaya devam edilemeyeceğini söyledi.