Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın hazine ihalesindeki kazançlar ve ABD'de konut verisinin beklenenden iyi gelmesinin ekonomik iyimserliği artırmasıyla New York Borsası yükseldi.

Dünyanın en büyük havayolu kargosunun operatörü ve ekonomik öncülerden FedEx Corp. yüzde 2.5 değer kazanarak, ulaştırma hisselerindeki kazançları devam ettirdi. Piyasa değeri bakımından ABD'nin en büyük internet üzerinden seyahat acentası Priceline.com Inc., uluslararası pazarlardaki gelir büyümesinin kâr beklentilerini yukarı taşımasının ardından yüzde 2.6 yükseldi. Apple Inc., yıllık hissedar toplantısı sonrasında yüzde 1 değer kaybetti. Target Corp. da son 4 yılın en kötü tatil sezonu satışlarının etkisiyle yüzde 1.5 düştü.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 1.3 kazançla 1,515.99 puana, Dow Jones Endeksi de yüzde 1.3 artışla 14,075.37 puana çıktı. Dow Jones endeksi Ekim 2007'deki rekorunun yalnızca yüzde 0.6 uzağında kaldı. Amerikan borsalarında dün 6.3 milyar hisse el değiştirdi ve işlem hacmi 3 aylık ortalama dahilinde seyretti.

Konut piyasasının bu çeyrek ve yıl için ekonomiye destek sağladığını belirten Matrix Asset Advisors Inc.'in yatırım genel müdürü David Katz, rallinin Avrupa'daki beklentilerin iyileşmesinden de olumlu etkilendiğini söyledi.

ABD'deki 2. el konut satışları Ocak'ta beklenenden fazla artarak sektörün bu yıl güçlenmeyi sürdüreceğine ilişkin yeni bir sinyal verdi. ABD'de ulaştırma ekipmanı hariç dayanıklı tüketim malları siparişleri Ocak'ta son 1 yılın en büyük sıçramasını kaydederek, şirket yatırımlarının yukarıda seyrettiğini gösterdi.