Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın başbakanı Shinzo Abe'nin Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı Japonya Merkez Bankası başkanlığına aday göstermesinin ardından Japon hisseleri değer kazandı; Nikkei 225 Endeksi 2006'dan  bu yana en uzun süreli kazanç dönemini kaydetti.

Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., merkez bankasının daha fazla parasal genişleme uygulayacağı spekülasyonu üzerine bankalar arasındaki kazançlara öncülük etti. Japonya'nın en büyük inşaat makinaları üreticisi Komatsu Ltd., operasyonel kârın beklentileri aşacağını göstren rapor ve ülkenin sanayi üretiminin 2. ayında da artmasının ardından yüzde 3.7 tırmandı. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., ABD'de beklenenin üzerinde gelen ekonomik verilerin etkisiyle yüzde 3.5 primlendi. Japan Exchange Group Inc., Topix endeksine  dahil edilmesinin ardından yüzde 11 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.7 kazançla 11,559.36 puana çıktı. Endeks 30 günlük ortalamasının yüzde 17 altında işlem gördü ve bu ay yüzde 3.8 yükselerek 7. ayını da artıda kapadı. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 2.3 artışla 975.66 puana yükseldi.

Bir sonraki BOJ başkanının kim olacağı tartışmalarının bittiğini ve bu noktadan sonra artık tüm ilginin Kuroda'da olacağını söyleyen Tokyo'daki Daiwa SB Investments Ltd.'ın başstratejisti Soichiro Monji, Döviz ve hisse piyasalarının, güçlü parasal genişleme umuduyla yukarıda seyrettiğini belirtti.

Topix Endeksi 14 Kasım'dan bu yana Abe ve merkez bankasının deflasyonu sonlandıracağı iyimserliği sayesinde yüzde 35 tırmandı. Endeks defter değerinin 1.1 katından fiyatlanırken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.1 katı ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.5 katında seyrediyor.