Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yeni merkez bankası başkanı olarak Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı aday göstermesi ve ABD'den gelen ekonomik verilerin küresel toparlanmaya duyulan güveni desteklemesi üzerine Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi son 5 ayın en büyük sıçramasına yöneldi.

Abe'nin BOJ başkanı adayı Kuroda'nın daha fazla parasal teşvik uygulayacağı spekülasyonunun etkisiyle Japon Nikkei 225 Endeksi 2006'dan bu yana en uzun süreli aylık kazanç dönemine hazırlanıyor. Satışlarının yüzde 67'sini ABD'de kaydeden Avustralyalı inşaat malzemeleri tedarikçisi James Hardie Industries SE yüzde 3.2 değer kazandı. Milyarder Cheng Yu-tung'un kontrolündeki Hong Konglu inşaatçı New World Development, kazançların tahminleri aşmasının ardından yüzde 3.3 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 kazançla 135.05 puana çıkarak 14 Eylül'den bu yana en büyük sıçramasını kaydetti. Değer kaybeden her hisseye karşılık 6 hissenin değerlendiği endeks Şubat ayını da yüzde 1.4 yukarıda kapamaya hazırlanıyor. Çin ve ABD ekonomilerindeki iyileşme sinyalleri ve Abe'nin Japon ekonomisine teşvik sağlama çabalarının etkisiyle 4. ayında da yükselen Asya Pasifik Endeksi Eylül 2009'dan bu yana en uzun süreli aylık kazancına işaret etti.

ABD'de konutun iyi durumda olduğunu ve bunun servet etkisi vasıtasıyla tüketicilere büyük bir kataliz sağladığını belirten Pengana Capital Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Tim Schroeders, dipten alım stratejisinin devam ettiğini ve hisselerde daha iyi haberlerin fiyatlandığını söyledi.