Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Baz metaller, ABD'de ekonomik verilerin beklenenden daha iyi çıkmasının, dünyanın ikinci en büyük metal kullanıcısında talep görünümünü iyileştirmesi sonrası yükseldi ve aylık kayıplarını daralttı.

Üç ay vadeli çinko kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.9 yükselerek ton başına 2,097.50 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 14:36'da 2,095 dolar seviyesine geldi. Metal bu ay yüzde 2.3 kaybetti ve borsada işlem gören altı temel baz metal arasında en az düşen metal oldu. Bakır yüzde 0.7 yükselerek ton başına 7,923.50 dolara çıkarken, LME Endeksi bu ay dün itibariyle yüzde 4.1 düştü ve Ekim ayından bu yana en hızlı aylık düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi.

ABD'de ulaşım hariç dayanıklı tüketim malları siparişleri Ocak ayında son bir yılın en hızlı artışını gerçekleştirirken, askıda konut satışları beklenenden daha hızlı arttı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dün yaptığı konuşmada, bazı faiz oranlarında son dönemde görülen yükselişlerin ABD ekonomisinin enerji kazandığını işaret ediyor olabileceğini söyledi.

Şanghay'da Dongxing Futures Co. analisti Zhang Tianfeng, "Son iki günde ABD'den gelen iyi veriler metallerde bir miktar açık kapama alımları getirdi," dedi ve "Piyasa dikkatler gelecek hafta yapılacak olan Ulusal Halk Kongresi dolayısıyla Çin'e çevrilecek. Bu toplantıda talebe ilişkin ipuçları gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de Ulusal Halk Kongresi, bu yılın büyüme hedefi ve ekonomi politikalarını belirlemek üzere 5 Mart'ta başlayacak. Öte yandan, Çin istatistik ofisi, yarın Şubat ayı için satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisini açıklayacak. Ocak ayında 50.4 seviyesinde gerçekleşen PMI verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Şubat ayında 50.5'e çıkması bekleniyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerine çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Haziran vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 yükselerek ton başına 57,730 yuana (9,278 dolar) çıkarken, Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.9 primle pound başına 3.599 dolara ulaştı.