Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Almanya tahvilleri yerine ABD tahvilleri tutmak için talep ettikleri ekstra faiz, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini teşviklerle beslemesi ve İtalya'daki seçimlerin sonuçsuz çıkmasının yatırımcıların Avrupa'nın en güvenilir menkul kıymetlerine yöneltmesi ile birlikte, son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

İki ülke tahvilleri arasındaki fark dün New York'ta 45 baz puan ile 3 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dün yaptığı konuşmada, bazı faiz oranlarında son dönemde görülen yükselişlerin, ABD ekonomisinin güç kazanmakta olduğunu işaret ediyor olabileceğini söyledi. Bernanke, Fed'in büyümeyi desteklemeye yönelik çabalarını "yakın zamanda" durdurmak için bir planın yeniden değerlendirilmesini beklediğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, teşvik tedbirlerine son vermeyi düşünmekten "uzak" olduklarını ifade etti.

Tokyo'da, New York ofisi Fed ile doğrudan işlem yapma yetkisine sahip 21 piyasa yapıcı kuruluştan biri olan BNP Paribas SA'nın faiz stratejisti Tomohisa Fujiki, "Görünüm, ABD ekonomisi için, Avrupa'ya göre çok daha parlak," dedi ve ABD Hazine tahvillerinin faizinin Alman tahvillerininkine göre daha da yükselebileceğini sözlerine ekledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Londra saati ile 07:01'de yüzde 1.89 seviyesindeydi. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvillerin fiyatı ise 100 31/32 seviyesinde. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi Temmuz ayında yüzde 1.38 ile rekor düşük seviyesini gördü ve halen yüzde 3.62 olan son 10 yılın ortalamasının altında.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dün yüzde 1.45 seviyesindeydi ve İtalya seçimlerinin getirdiği endişe ile birlikte dört günlük bir düşüş gerçekleştirdi. İki ülkenin tahvil faizleri arasındaki fark, Fujiki'ye göre, önümüzdeki haftalarda 50 baz puana yükselebilir. Bir baz puan 0.01 yüzde puanına denk geliyor.

Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşüşle yüzde 0.655'e düştü ve düşüşünü 2003'ten bu yana görülmeyen seviyelere genişletti.