Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve İtalya tahvilleri, İtalya'da koalisyon kurulabileceğine yönelik iyimserliğin artması, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin teşviklerin devam edeceğini işaret etmesi ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonominin gücünden bahsetmesi sonrası yükselişlerini ikinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:25'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi dokuzuncu ayı üst üste yükselişle geçmeye ve 1997'den bu yana en uzun süreli aylık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yönlendi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi altı baz puan düşerek yüzde 4.75'e indi. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları biri dışında 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve ABD doları karşısında yüzde 0.3 yükseldi. Altın düşüşünü ikinci güne taşıdı.

İtalya Maliye Müsteşarı Gianfranco Polillo, tahvil sahiplerinin Pier Luigi Bersani ve Silvio Berlusconi'ye rekabeti bir yana bırakması konusunda baskıyı artırmasının ardından İtalya'nın bir koalisyon hükümeti oluşturmaya yöneldiğini söyledi. Draghi dün Münih'te bir etkinlikte yaptığı konuşmada, finans piyasalarına güvenin geri dönmesi ve bankaların acil kredileri geri ödemeleri ile birlikte, AMB'nin bilançosunun doğal olarak daralabileceğini, ancak politika yapıcıların parasal teşvikten çıkışı düşünmekten "uzak" olduğunu söyledi. Draghi, "Enflasyonun gelecek yıl yüzde 2'nin önemli ölçüde altında kalacağını öngörüyoruz" dedi. ABD'de bugün açıklanacak olan dördüncü çeyrek revize büyüme verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 0.5 artması ve haftalık işsizlik başvurularının ise fazla değişiklik göstermemesi bekleniyor.

Kopenhag'da Danske Bank A/S bono traderı, "İtalya'da koalisyon hükümeti kurulacağı yolunda spekülasyon var ve piyasa bunu olumlu bir haber olarak alıyor" dedi ve "Mükemmel bir durum olmayabilir, ancak alternatiften çok daha iyi. Berlusconi, piyasanın korktuğu kadar büyük bir tehdit olmayabilir ve Avrupalı liderler İtalya'ya reformlar konusunda baskı uygulayacak" değerlendirmesinde bulundu.

(15:20'de güncellendi)