Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin parasal teşviklerin devam edeceğini işaret etmesi ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin parasal destek tedbirlerini devam ettireceklerini kaydetmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, dokuzuncu ayı üst üste kazançla geçmeye yönlendi.

Bayer AG, satışlarının bu yıl yüzde 4 ila yüzde 5 artacağını kaydetmesinin ardından dört haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. İspanya'nın en büyük telefon şirketi Telefonica SA, dördüncü çeyrek karının analistlerin tahminlerinin üzerinde çıkması sonucu yüzde 1.4 prim yaptı. Royal Bank of Scotland Plc, tüm yıl için zararını artırmasının etkisi ile bu yılın en düşük seviyesine indi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Londra saati ile 15:59'da 289.04 puana geldi ve bu ayki kazancını yüzde 0.7'ye genişleterek, 1997'den bu yana en uzun süreli aylık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yönlendi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'de kanun koyucuların, dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sürükleyebilecek otomatik mali değişiklikleri önleme konusunda uzlaşmaya varmalarının desteği ile bu yıl yüzde 3.4 yükseldi.

Zürih'te Diem Client Partner AG portföy yöneticisi Daniel Gschwend, "Olumlu şirket finansalları ve merkez bankalarının genişlemeci kalmaya devam edeceklerini belirtmeleri ile birlikte, hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü hareket güçleniyor ve devam edebilir," dedi ve "Uzun süreli bu aylık yükseliş serisine bakıldığında, yakında kayda değer bir düzeltmenin gelmesini bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, enflasyonun gelecek yıl yüzde 2 hedefini "önemli ölçüde" altında seyredeceğinin tahmin edilmesi ile birlikte, AMB'nin para politikasını yakın zamanda sıkılaştırma niyeti olmadığının işaretini verdi.

Draghi dün Münih'te bir etkinlikte yaptığı konuşmada, finans piyasalarına güvenin geri dönmesi ve bankaların acil kredileri geri ödemeleri ile birlikte, AMB'nin bilançosunun doğal olarak daralabileceğini, ancak politika yapıcıların parasal teşvikten çıkışı düşünmekten "uzak" olduğunu söyledi. Draghi, "Enflasyonun gelecek yıl yüzde 2'nin önemli ölçüde altında kalacağını öngörüyoruz" dedi.

(17:30'da güncellendi)