Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

McKinsey Global Institute, dünya ekonomisinin finansal piyasalarda uzun, belirsiz bir aranın gelişmesi ve ayrışması tehdidi altında olduğunu belirtti.

Şirketin yönetim danışmanlığı araştırma biriminin raporu, Büyük Depresyon'dan bu yana en kötü finansal çalkantının başlamasından neredeyse 6 yıl sonra finansın, kriz öncesindeki türde bir küreselleşme baskısını canlandırma ile daha yerel hâle gelme arasında bir noktada olduğuna işaret ediyor.

McKinsey'nin verilerine göre finansal varlıklardaki yıllık büyüme, krizin öncesindeki 17 yılda kaydettiği yüzde 7.9 seviyelerinden yüzde 1.9'lara gerilerken, sınır ötesi sermaye akışı yüzde 60 aşağıda seyrediyor ve Euro Bölgesi bankaları da yabancı yatırımlarını 3.7 trilyon dolar azalttı. Birçok gelişen piyasada finansal sistemdeki gelişmeler, ekonomik büyümenin altına düştü.

Küresel finansal varlıklarda devam eden yavaş büyüme riskinin, ekonomik toparlanmanın hızını azaltabileceğine dikkat çeken enstitü, bu durumun şirket yatırımları, konut alımları ve altyapı ve geliştirme yatırımlarını sınırlayabileceğini söyledi.

Rapora göre mevcut trend devam ederse finansal varlıkların, gayrisafi yurtiçi hasılaya göre değeri yatay seyredecek ya da 2020 itibariyle düşüş kaydedecek. McKinsey, politika yapıcıların düzenleme reformlarını tamamlayarak, zordaki borç alanlar için borçlanma mekanizmaları yaratarak ve daha fazla finansal istikrar sağlayarak harekete geçmesinin gerektiğini belirtti.