Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'daki seçim sonuçlarının Avrupa'daki borç krizinin sonlanmadığını ortaya koyduğunu belirten Citigroup Inc.'in G-10 Döviz stratejileri müdürü Steve Englander, euronun risk altında olduğunu söyledi.

Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya'daki seçimlerin, ülkenin kemer sıkma programından cayacağı ve bölgedeki borç krizinin kötüleyeceği endişelerini yeniden ortaya çıkarmasının ardından euro, dolar karşısında 7 haftanın en düşüğüne geriledi. İtalyan Hazinesi'nin dünkü ihalede 6.5 milyar euroluk tahvil satmasının ardından euro dün toparlandı.

Piyasanın Avrupa'daki siyasi kuyruk risklere fazla kayıtsız kaldığına dikkat çeken Englander, seçmenlerin kemer sıkmaya en az değer veren partileri desteklediğini ve bunun diğer ülkelerde de benzer akımlara neden olabileceğini söyledi.

Euro önceki gün dolar karşısında 1.3018 düzeyine kadar gerileyerek 7 Ocak'tan bu yana en düşüğüne işaret etti. Avrupa'nın ortak para biri dün yüzde 0.3 güçlenerek 1.3103'e çıktı.

Euro Çarşamba günü kemer sıkma karşıtı ve popülist Beş Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo'nun Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin koalisyon teklifini reddetmesinin ardından kazançlarını bir miktar azalttı.

İtalya'da hükümet kurmak için Bersani'nin Grillo ya da en yüksek oranını kıl payı farkla kaçıran eski başbakan Silvio Berlusconi'nin partisini koalisyona ikna etmesi gerekiyor.