Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, bir iktidar çıkmasına izin vermeyen seçimler sonrası, ülkenin kanun koyucularının farklılıklarını bir yana bırakarak geniş bir koalisyon oluşturacakları yolundaki iyimserlikle yükselişini ikinci güne taşıdı.

İspanya ve Portekiz tahvilleri de, İtalyan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Gianfranco Polillo'nun, Pier Luigi Bersani'nin Demokrat Partisi ile Silvio Berlusconi'nin grubundan oluşacak birliğin "yegane mümkün yol" olduğunu söylemesinin ardından değer kazandı. Kasım 2011'de, faizlerin euro döneminin en yüksek seviyesine yaklaşması ile birlikte, başbakanlıktan ayrılan Berlusconi, vergileri düşürme ve kemer sıkma tedbirlerini kaldırma taahhüdünde bulunmuştu. Hollanda tahvilleri, planlama ajansının, bütçe açığının Avrupa Birliği sınırını aşacağını kaydetmesinin ardından değer kaybetti. Almanya tahvilleri fazla değişmedi.

Kopenhag'da Danske Bank A/S bono traderı, "İtalya'da koalisyon hükümeti kurulacağı yolunda spekülasyon var ve piyasa bunu olumlu bir haber olarak alıyor" dedi ve "Mükemmel bir durum olmayabilir, ancak alternatiften çok daha iyi. Berlusconi, piyasanın korktuğu kadar büyük bir tehdit olmayabilir ve Avrupalı liderler İtalya'ya reformlar konusunda baskı uygulayacak" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dün yüzde 4.96 ile 15 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, altı baz puan ya da 0.06 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 11:09'da yüzde 4.75 seviyesine geriledi. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı, 0.455 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 4.55 euro yükselerek 106.16'ya çıktı.