Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, İtalya'da hükümet kurulmasına yönelik belirsizlik ve soğuyan enflasyonun merkez bankalarının teşvik tedbirlerini uygulamasını kolaylaştırmasının ardından düştü ve Temmuz ayından bu yana göstermekte olduğu ilk aylık düşüşünü daha da genişletti.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin dün Münih'te katıldığı bir etkinlikte, Banka'nın para politikasını yakın zamanda daraltma niyetinin olmadığını söylemesinin ardından önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kaybetti. ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde çok hafif bir büyüme gösterdi ve ilk açıklamadaki hafif daralmayı tersine çevirdi. Güney Afrika para birimi rand, Ocak ayındaki rekor büyüklükteki dış ticaret açığından dolayı, dolar karşısında yüzde 1.7 değer kaybetti.

New York'ta Credit Agricole SA Döviz stratejisti Sireen Harajli, "Şimdilerde Avrupa ile ilgili çok fazla belirsizlik var. İtalya'daki siyasi kilitlenmeye ilişkin endişeler ve ayrıca Euro Bölgesi'nde büyümeye ilişkin de endişeler var," dedi ve "Bunlar muhakkak, bu yılın başında gördüğümüzün tersine, eurodaki yükselişlere sınır çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak New York saati ile 09:22'de 1.3110 dolara geldi. Aylık bazda ise düşüş yüzde 3.3 oldu. Avrupa ortak para birimi yen karşısında değişmeyerek 121.19 yen seviyesinde kaldı ve Şubat ayında yüzde 2.82lik düşüşe hazırlanıyor. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 yükselerek 92.33'e geldi.

(17:55'te güncellendi)