Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Hazinesi'nin verilerine göre Japonya'nın hisse, varlık destekli tahvil ve ABD Hazine tahvillerini kapsayan alımları, ülkeyi geçtiğimiz yıl elinde en fazla Amerikan varlığı bulunduran ülke konumuna getirdi. Japonya, bu sıfatı Çin'den devraldı.

Asya'nın en büyük 2. ekonomisinin 12 aylık dönemdeki 227 milyar dolarlık ABD hükümet tahvili alımları, Japonya'nın toplam Amerikan varlıkları Haziran 2012 sonu itibariyle 1.59 trilyon dolardan 1.84 trilyon dolara çıkardı. Çin'in elindeki Amerikan varlıkları da aynı sürede 1.73 trilyon dolardan 1.59 trilyon dolara geriledi.

Japonya'nın tüm zaman zarfında alımlarını artırdığını belirten FTN Financial'ın tahvil araştırmaları müdürü Jim Vogel, "Yavaş bir ekonomide Amerikan varlıkları yatırım tercihi oldu" dedi.

Öte yandan Çin Aralık itibariyle elinde en fazla ABD Hazine tahvili bulunduran ülke olmayı sürdürdü.

Japonya'nın en büyük ABD Hazine tahvili alımları Döviz piyasalarına yapılan müdahalelerin ardından gerçekleşti. Japonya 2011'in Eylül ve Ekim aylarındaki müdahalelerinde 13.59 trilyon yen satmasının ardından Eylül'de 76.9 milyar dolar değerinde varlık ve Kasım'da 59.9 milyar dolarlık Amerikan hazine tahvili satın aldı.

Yen Ekim 2011'de dolar karşısında 75.35 düzeyinden rekor düzeye çıkmıştı.

Japonya'nın telvik önlemlerinin yabancı varlık alımlarını kapsadığını belirten TD Securities Inc.'in Amerikan stratejistlerinden Gennadiy Goldberg, tablonun diğer tarafında Çin'in yuanı düşük tutmak için ABD Hazine tahvili alımlarına ihtiyacının azaldığının görüldüğünü söyledi.