Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni büyüme raporunun Amerikan ekonomisinin kırılganlığına dikkat çektiği ABD'de otomatik harcama kesintileri bugün devreye giriyor. Amerikan Kongresi'nden hiçbir anlaşma sinyalinin gelmemesiyle, dünyanın en büyük ekonomisi bütçe açığının azaltılması sürecinde yeni bir safhaya hazırlanıyor.

Otomatik harcama kesintileri, gelecekteki borçların en büyük kaynaklarından biri olarak görülen Medicare ve Medicaid gibi programlara büyük oranda dokunmazken, savunma gibi kalemlerdeki harcamaların ciddi oranda azaltılmasına neden olacak.

Washington'ı zor durumda bırakan 85 milyar dolarlık harcama kesintileri, ülke ekonomisini de belirsizliğe sürüklüyor.

Geniş kapsamlı harcama kesintileri tartışması mali konularda Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında anlaşmazlıklara sahne olarak, ülke halkının siyasi liderlere duyduğu güveni azaltarak, tüketicilerin korkularını tırmandırdı.

Anlaşma sağlanamazsa 85 milyar dolarlık bütçe kesintileri devreye girecek. Amerikan başkanı Barack Obama son bir hamleyle Kongre liderlerini müzakere için Beyaz Saray'a çağırdı.

Obama, harcama kesintilerinin Amerikan ekonomisine ve orta sınıf ailelere zarar vereceğini söylerken, Uluslarararası Para Fonu da bu durumun küresel etkilerinin olabileceği konusunda uyardı.