Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinde resmi imalat PMI verisinin beklentinin altında kalması üzerine Çin Borsası düştü; Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki fiyat dalgalanmaları 2 ayın zirvesine tırmandı.

China Shenhua Energy Co. ve Jiangxi Copper Co., imalat PMI endeksinin Şubat'ta 50.1 puana gerilemesinin ardından emtia üreticileri arasındaki kayıplara öncülük etti. Beklenti Çin'in resmi imalat PMI'sinin 50.5 puan olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Çin'in en büyük sigorta şirketi China Life Insurance Co., tam yıllık kârının büyük ihtimalle yüzde 40 düştüğünü söylemesi sonrasında son 1 haftanın en sert kaybına işaret etti.

Şanghay Bileşik Endeksi, 5 Mart'ta ulusal yasakoyucular kongresinin başlamasının öncesinde bugün en azından 10 defa yön değiştirmesinin ardından yüzde 0.6 kayıpla 2,351.64 puana geriledi. Endeksin 10 günlük volatilitesi bugün 25.29 puan ile 25 Aralık'tan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 2,655.16 puana indi.

PMI verisinin, rakamların yeni yıl faktöründen ötürü biraz hatalı olabileceğinden ekonominin gerçek durumunu yansıtmayabileceğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, Ocak ve Şubat'taki verilerin birleştirilmesinin ekonomiye ilişkin daha iyi bir tablo çizeceğini belirtti.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.2 yükseldi.

Şanghay Bileşik Endeksi bu hafta yüzde 1.6 kazançla 3 Aralık'ta başlayan boğa piyasası rallisini genişletti. Endeks 12 aylık thamini kazançlarının 9.7 katından fiyatlanarak 24 Aralık'tan bu yana en düşük değerlemesine işaret ediyor. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 7.2 altında seyretti.