Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Emtia grubu, ABD'de 85 milyar dolar tutarında harcama kısıntılarının devreye girmek üzere olması ve Çin ve Avrupa'da imalat sanayi verisinin zayıflama işaret etmesi sonrası düşüşünü dördüncü güne taşırken, hisse sentleri aşağı yönde hareket etti. Sterlin zayıflarken, İsveç kronu değer kazandı.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, kurşun, aluminyum ve bakırın en az yüzde 1.7'lik kayıplarının etkisi ile, New York saati ile 06:15'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Emtia endeksi, bu hareketi ile birlikte dördüncü haftayı da üst üste kayıpla geçerek, Haziran ayından bu yana en uzun süreli haftalık düşüş serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Petrol New York'ta yüzde 1.1 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düştü ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Sterlin, İngiltere'de imalat sanayinin beklenmedik bir şekilde daralmasının ardından dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 1.5034 dolar seviyesine indi ve İsveç para birimi kron, dördüncü çeyrek gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin analistlerin tahminini aşması sonrası, 16 önemli para biriminin tümü karşısıdna en az yüzde 0.4 yükseldi.

ABD Senatosu, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyümeye zarar verebileceğini kaydettiği harcama kısıntıları konusunda verilen teklifleri reddetti. Bugün ABD'de açıklanacak olan imalat sanayi verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Şubat ayında genişlemeyi işaret etmesi ve tüketici harcamaları ve inşaat verilerinin de Ocak ayında artış göstermesi bekleniyor. Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında düşerek iki ay üst üste yavaşladı, Japonya'da tüketici fiyatları son dokuz ayda sekizinci düşüşünü gerçekleştirdi ve Güney Kore'de ihracat Temmuz ayından bu yana en sert düşüşünü yaptı.

Londra'da UBS AG emtia analisti Angus Staines, "Sanayi metalleri piyasası, Çin'in özellikle bakırda olmak üzere, metalleri yeniden stoklamasını bekliyor. Bu nedenle, PMI verisi Çin'de talebin beklenenden daha yavaş olduğunu işaret ediyor" dedi ve "Çin'in bu ay bakırda yeniden stoklama yamasını bekliyoruz. Bu nedenle fiyatlar güçlenmeli" değerlendirmesinde bulundu.

(13:50'de güncellendi)