Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(19:50'de yenilendi)

West Texas Intermediate (WTI) petrolü Çin imalatının beklenenden daha az genişlemesi ve ABD'de federal harcama kesintilerine hazırlıkların başlamasıyla bu yılın en zayıf seviyesine geriledi.

Petrol vadelileri Çin imalatının üst üste 2. ay yavaşladığının görülmesi ve Euro Bölgesi üretiminin üst üste 19. ay düşüş yaşadığının görülmesi üzerine yüzde 1.9'a varan düşüşler yaşadı. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 85 milyar doları bu mali yılda etkili olacak olan ve 9 yılda toplam 1.2 trilyon dolarlık kesintiye yol açacak olan "harcama kesintileri" konusunda restleşmeye devam ediyor. Öte yandan OPEC petrol üretiminin yüzde 0.3 yükselterek Şubat ayında günlük 30.7 milyon varile ulaştı.

St. Louis'de bulunan Confluence Investment Management şef piyasa stratejisti Bill O'Grady, "Küresel imalat verileri oldukça zayıf ve bu her zaman emtia için kötü haber. Bütçe kesintileri bugün devreye giriyor ve her ne kadar daha önce düşünüldüğü kadar kötü olmasalar da emtia talebine negatif yansıyabilirler" ifadelerini kullandı.

Nisan vadeli petrolün onsu New York saatiyle 12:10'da 1.29 dolar düşerek 90.76 dolara geriledi. Vadeliler gün içerisinde 90.29 doları görerek 31 Aralık'tan bu yana en zayıf seviyeye gerilediler. Vadelilerin işlem görme hacmi ise 100 günlük ortalamaya paralel gerçekleşti. Fiyatlar bu hafta yüzde 3 aşağıda.

Nisan vadeli Brent petrolün varili ise 80 cent düşerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da 110.58 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 63 üzerinde gerçekleşti.

(19:50'de yenilendi)