Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün dokuz ay üst üste yükselik göstermesinin ardından, İngiltere ve Çin'de düşüş gösteren imalat sanayi ve rekor seviyeye çıkan Euro Bölgesi işsizlik verilerinin olumsuz etkisi ile değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisse sentleri fazla değişmedi.

Rio Tinto Group, konuya yakın bir kaynağın kaydettiğine göre, Kanada'daki demir cevheri faaliyetletini satmayı planlamasının ardından değer kaybetti ve Avrupalı emtia üreticilerini içeren endeksteki düşüşe öncülük etti. Belgacom SA, 2013 yılı tahmininin projeksiyonların altında kalmasının etkisi ile, 2004'te halka açılmasından bu yana en düşük seviyesine indi. Royal Vopak NV, faaliyet karının 2012 yılında düşmesinin ardından son dört yılın en hızlı kaybını yaşadı. Thales SA, tüm yıl karının analistlerin projeksiyonlarını aşmasının ardından son 13 yılın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 düşerek Londra saati ile 11:47'de 287.36 puana geldi ve bu haftaki kaybını yüzde 0.4'e getirdi. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun yapıcıların, dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona düşmesine neden olabilecek otomatik mali değişikliklerden kaçınma konusunda uzlaşmaya varmalarının desteği ile bu yıl yüzde 2.8 yükseldi.

Cenevre'de Mirabaud Securities LLP başkan yardımcısı John Plassard, "Piyasa, kötü Euro Bölgesi işsizlik oranı, kötü İtalya işsizliği ve PMI verileri dahil, makroekonomik veriler üzerinde odaklanıyor," dedi ve piyasanın ayrıca ABD'de bugün sona erecek olan bütçe tartışmalarına da odaklandığını sözlerine ekledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 geriledi. ABD hisse senetleri dün, Senato'nun 85 milyar dolarlık harcama kısıntılarının yerinde kalması yönünde oy vermesi sonrası, son dakikalarda gelen satışlarla kazançlarını geri verdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.1 yükseldi.

(14:05'te güncellendi)