Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan hükümeti seçimlerin öncesinde destek bulmak için yoksullara yapılan harcamaları artırırken, ülkenin gelişen piyasa ekonomileri arasındaki en büyük mali açığını azaltmak için  daha yüksek vergi, varlık satışları ve teşvik kesintilerine eğiliyor.

Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram önceki gün 1 Nisan'da başlayacak olan mali yılda ülkenin bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 4.8 olarak hedefledi. Chidambaram'ın mali açığı finanse etmek için rekor düzeyde borçlanma planı açıklamasının ardından tahviller son 7 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Hindistan ekonomisinin zorlandığını söyleyen Chidambaram, dipten toparlanarak yeniden yüksek büyüme kaydedeceklerini, ancak mali konsolidasyonun yalnızca harcama kesintileriyle etkilenmeyeceğini, kazançların da olabildiği yerlerde artırılmasının gerektiğini söyledi. Chidambaram'ın 2014'e ait bütçe açığı hedefi 6 yılın en düşük düzeyine işaret ediyor.

Yeni Delhi hükümetinin harcamaları enflasyonun yüzde 7'lere tırmanmasına katkıda bulunarak, merkez bankasının 2009'dan bu yana en düşük hızlı büyümesini kaydeden ülke ekonomisini desteklemek için faiz indirimlerini sınırladı.