Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisindeki 85 milyar dolarlık harcama kesintilerinden kaynaklanan yavaşlama tehdidinin, Amerikan tahvilerinin göreceli güvenine duyulan talepleri artırması üzerine ABD Hazine tahvilleri geçtiğimiz ay Ekim'den bu yana ilk kez hisseleri geride bıraktı.

Bank of America Merrill Lynch'in endekslerine göre ABD hükümet tahvili yatırımcıları Şubat'ta yüzde 0.6 kazandı. Gelişmekte olan ve gelişmiş piyasa hisselerini kapsayan MSCI Tüm Dünya Endeksi ise büyük bir değişiklik kaydetmedi. İtalya'daki seçimlerin belirsizlikle sonuçlanması ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin merkez bankası tahvil alımlarını savunması bu hafta ABD Hazine tahvillerini destekledi.

İnsanların hisselerden çıkarak, güvenli liman olan tahvillere yöneldiğine dikkat çeken Fukoku Mutual Life Insurance Co.'nun sabit getirili varlık müdürü Yoshiyuki Suzuki, otomatik bütçe kesintilerinin başlayacağını ve tüketici harcamalarının düşeceğini, bunun da faizleri aşağı çekeceğini söyledi.

ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin faizi bugün büyük bir değişiklik kaydetmeyerek Londra saati ile 6:45'te yüzde 1.86'den fiyatlandı. Şubat 2023 vadeli ve yüzde 2 faizli tahvillerin fiyatı 101 1/8'de seyretti.

Suzuki, Mart'taki düşüşün satışı tetiklemesine rağmen ekonomik büyümenin büyük ihtimalle 2013'te faizleri yukarı taşıyacak kadar güçlü olacağını öngördü. Bloomberg anketine katışan finansal şirketler, 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisinin 31 Mart itibariyle yüzde 1.85'e düşeceğini, yıl sonuna kadar ise yüzde 2.30'a yükseleceğini öngörüyor.