Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Samaras: Yunanistan yavaş yavaş istikrar sağlıyor

Samaras: Yunanistan yavaş yavaş istikrar sağlıyor

Yunanistan Başbakanı Samaras, Yunanistan'ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inandığını belirtti

Giriş: 04 Mart 2013, Pazartesi 18:07
Güncelleme: 04 Mart 2013, Pazartesi 18:08

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan'ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inandığını ve Türkiye'nin de bir kalkınma yörüngesinde olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla ikili girişimcilik için işbirliği yapmanın tam zamanıdır, konjonktür uygundur'' dedi.

Samaras, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, forumda çok sayıda işadamının olmasının Türk tarafının olduğu kadar Yunan tarafının da girişimcilerinin ilgisini gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki bu işbirliğinin desteklenmesin herkesin ortak hedefi olduğunu kaydetti.

Komşu ülkelerin arasındaki girişimciliğin her iki ülkenin ekonomisinin kalkınması için çok önemli olduğunu ifade eden Samaras, şunları söyledi:

''Yunanistan'ın yavaş yavaş istikrar sağladığına inanıyorum. Türkiye ise bir kalkınma yörüngesindedir. Dolayısıyla ikili girişimcilik için işbirliği yapmanın tam zamanıdır, konjonktür uygundur. Her iki ülkede yeni istihdam alanları yaratmak için iş birliği yapmalıyız. Bu dönemde Yunanistan'daki iş alanı giderek istikrarlı olmaktadır, güçlü ve hızlı ritmlerle iyileşmektedir. Kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Yunan ekonomisinin genelinde raporlar yapıyoruz. Bu çaba ve irade herkes tarafından uluslararası alanda kabul görmektedir.''

Samaras, geçen yıl Türkiye'nin Yunanistan'a gönderilen ürünlerde 10. sırada yer aldığını belirterek, ''Bunun yanı sıra Yunanistan'ın ihracat yaptığı 6. ülke haline geldi. Bu çerçevede, Yunanistan'ın inşaat malzemeleri, yüksek teknoloji ürünleri ve bilişim teknolojileri öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra makine, kimyasal, plastik ve gıda sektörleri, özellikle ambalajlanmış yüksek gıdalar var'' diye konuştu.

-''İki ülkenin şirketleri 3. ülkelere sirayet edebilecektir''-

Başbakan Samaras, Türkiye'deki Yunan yatırımlarında ciddi bir artış görüldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

''İki taraflı anlaşmalar, yatırım anlaşmaları ve çift vergilendirilmeleri konusunda kaçınılması anlaşmaları girişimcilik alanındaki iş birliğine sağlam bir zemin vermektedir. Bizim komşu olmamız, daha düşük masraflı taşımacılık olanağı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra girişimciler arasında şahsi tanışmaları da sağlamaktadır. Türkiye'nin Kafkas ülkelerine ve Orta Asya'ya yakınlığı birlikte bir ticari ve yatırım sinerjisi yaratmaya fırsatlar doğurmaktadır. Bu veriler çerçevesinde oldukça umutlu fırsatlar vardır. Yunan şirketleri bu konuda uzmanlaşmış teknik bilgi ihtiva etmektedir. Bu teknik bilginin iletilmesi, son derece geniş vizyonlar açmaktadır. Muhtemelen belki iki ülkenin şirketleri birlikte 3. ülkelere sirayet edebileceklerdir.''

Balkanlarda, Karadeniz ülkelerinde ve Orta Asya'daki girişimler kalkınmayı getireceğini anlatan Samaras, ''İkili olduğu kadar çoklu alanda da bu iş birliği ön plana çıkacaktır. Ticari iş birliğinin dışında Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler başka alanlarda da geniş alanlar kaplamaktadır. Mesela, denizcilik, kara ve hava taşımacılığı, bilhassa Selanik-İstanbul arasındaki Avrupa yolu ve turizmde... Bu iş birliğinin desteklenmesi, iş adamları, kurum ve kuruluşların bunun yanı sıra da toplumun talebidir'' diye konuştu.

-''Yerinde vize verilmesini genişletiyoruz''-

Samaras, Yunanistan'dan Türkiye'ye çok sayıda turist gittiğini belirterek, ''Türkiye'den de Yunanistan'a çok sayıda turist gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle yerinde vize verilmesi olayını daha da genişletiyoruz ve bunu kurumsallaştırıyoruz'' dedi.

Bu çerçevede büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok şey kazanabileceğini ifade eden Samaras, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özel sektörün ve iki ülkenin arasındaki ekonomik iş birliğini daha ön plana çıkarmaları zaten belli bir şey. Yunan-Türk iş birliğinin geleceği çok umut vericidir. İki ülke arasındaki ilişkinin ancak ve ancak istikrarlı bir siyasi çerçevede desteklenir. Bizim tarafımızdan Yunanistan'ın daimi amacı, Türk-Yunan ilişkilerinin daha da yumuşamasıdır. Nitekim Türkiye de aramızdaki farklılıklarının barışçıl ve dost bir şekilde çözülmesini istemiştir. Ancak bu aramızdaki ilişkiler uluslararası antlaşmalara ve uluslararası hukuka uygun olmalıdır. Her halükarda girişimcilik konuları iş birliği konusunda birer köprüdür. İki halkın arasındaki ve iki hükümet arasındaki birer köprüdür. Bugünkü inisiyatif her iki tarafın faydalı iş birliğine katkıda bulunmaktadır. Bunlardan iki ülke ancak ve ancak kazançlı çıkabilir.''