Truva'dan bir "At" daha çıkar mı?
Truva Antik Kenti'nde gezilen yerin sadece kale olduğu ve "Aşağı şehir" denilen yerin daha 300 yıl kazılacak arkeolojik potansiyele sahip olduğu açıklandı
Çanakkale'nin Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunan ve 150 yıldır kazı çalışması yapılan Troia Antik Kenti'nin, 2 ya da 3 asır daha kazılacak arkeolojik potansiyele sahip olduğu bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan, Troia'nın, 150 yılda, 5 ayrı arkeolog tarafından kazıldığını söyledi.
İlk kazıların 1863 yılında Frank Calvert ile başladığını ifade eden Aslan, son olarak Manfred Osman Korfmann'ın 1988 yılında başlattığı kazıların pek çok alanda yenilik getirdiğini bildirdi. Korfmann'ın ardından çalışmalara Prof. Dr. Ernst Pernicka'nın devam ettiğini, ancak yeterli kaynak bulunamamasının aksamalara neden olduğunu ve daha az kazı yapıldığını belirten Aslan, kendisinin de 25 yıldır Troia'daki kazılara katıldığını ifade etti.
Korfmann döneminde Troia Vakfı, onun ölümü sonrasında da Çanakkale Belediyesi ve ÇOMÜ'nün desteğiyle Türkiye'nin en iyi arkeoloji kütüphanelerinden birisinin kurulduğunu anımsatan Aslan, ''Çanakkale'de, artık Troia kazılarını devam ettirebilecek birikim ve altyapı mevcut'' diye konuştu. 1,5 asırdır süren kazıların, hem arkeoloji tarihi hem Ege arkeolojisi hem Anadolu arkeolojisinde ve siyasi gelişmelerin paralelinde birçok şeyi ortaya koyduğunu kaydeden Aslan, Troia'nın, tarih öncesi arkeolojisinin doğuş yeri olduğunu bildirdi.
Tabakalanma kazısının ilk kez uygulandığı yerin Troia olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:
''Troia, Homeros Destanı'nın ilk kez arkeolojik verilerle ispatlandığı, yani böyle bir kentin hayal olmadığının arkeolojiyle sınanmasıdır. Arkeolojinin bilim olduğu yer. 1,5 asırdır kazılar devam ediyor ve bu son çeyrek asırda da ben bu kazılarda yer aldım. 150 yıllık çalışmalar sonucunda gelinen en önemli noktalardan birisi, Troia'nın çevresinin 1996'da milli park olması, bir diğeri ise 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesidir. Bunlar önemli. Son 15 yıldır da Troia Müzesi hayali konuşuldu. Bence bu, 150 yılda gelinen zirvedir. Müzeyle ilgili projelerin çok somut bir hale gelmesi, projenin bitirilmiş olması ve inşaat çalışmalarının yakında başlayacak olmasıdır.''
-''300 yıl daha kazılabilecek potansiyel var''
Troia Müzesi'nin, Türkiye'ye büyük bir prestij kazandıracağını belirten Aslan, Çanakkale'den, Troia'dan, dünyanın farklı ülke ve koleksiyonlarına kaçırılan eserlerin müzenin tamamlanmasıyla geri isteneceğini ifade etti.
Aslan, şöyle konuştu:
''Troia Müzesi ile Çanakkale ve batı turizmi yeni bir aşama kazanacak. Bu yıl ki kazıları planladık, başvurumuzu yaptık ÇOMÜ olarak. Diğer ülkelerden gelen uzmanlar da olacak. 150 yıldır kazılıyor. Bir 300 yıl daha kazabilirsiniz. Çünkü Troia'nın şu an gezilen yeri kalesi. Aşağı şehir değimiz yerde kazılmamış çok yer var. Bu nedenle birkaç 150 yıl daha kazılabilir. Bitmeyen bir tarih Troya... İki ya da 3 asır daha kazılacak arkeolojik potansiyele sahip. Troia Müzesi olduğunda da kazılar daha verimli daha kolay organize edilir bir boyuta ulaşacak.''
AA