Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de 2008'den bu yana en kapsamlı yeniden düzenlemeye hazırlanan yeni liderler, demiryolu, enerji ve gıda güvenliği bakanlıklarını yenilemeyi planlıyor.

Ülkede dün açıklanan plana göre Demiryolu Bakanlığı ikiye ayrılırken, gıda ve ilaç düzenleme kurumuna güvenliği artırmaları için daha fazla güç verilecek. Japonya ve Vietnam gibi komşuları ile toprak iddialarından ötürü karşı karşıya gelen Çin, deniz ticareti hukuk kurumunu da tek bir yapı altında toplayacak.

Değişiklikler, Çin'in başkanlık görevini 14 Mart'ta devralmaya hazırlanan Xi Jinping'e geçtiğimiz yıl 1999'dan bu yana en düşük büyümesini kaydeden ekonominin önemli sektörlerinde daha fazla kontrol inşa etmesine yardımcı olabilir. Hu Jintao  yönetimindeki hükümetin görev süresinin sonlanmasıyla Xi, siyasi gücü devlet kontrolündeki şirketlerden, bakanlıklara kaydırabilir.

Her 10 yılda bir yeni nesil liderlerin göreve geldiğine ve en azından ilk başlarda değişim yapmak istediklerini söylediklerine dikkat çeken Hong Kong Üniversitesi profesörlerinden Ding Xueliang, "Fakat şu anda iç baskı ve dışarıdaki zorluklardan ötürü daha fazla umut var" dedi.