Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizini bertaraf etmeye çalışan Avrupa Birliği liderleri, İtalya'daki siyasi çıkmaz ve Fransa'da da artan işsizliğin endişeleri artırdığı dönemde yeniden Güney Kıbrıs'ın kurtarmasına eğilecek.

AB liderleri 14-15 Mart tarihlerinde Brüksel'de Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinin şartlarını, adanın borçlarının sürdülebilirliğini ve ülkedeki mevduat sahiplerinin zarar yazma ihtimallerini görüşmek üzere toplanacak. AB toplantısı, İtalya'nın 24-25 Şubat'taki seçimlerin sonrasında hükümet kurmakta zorlandığı, Fransa'da işsizliğin 13 yılın zirvesine tırmandığı bir döneme denk geldi.

Kçöşeyi henüz dönmemiş olsalar da iyi bir yolda olduklarını savuanan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avusturya'nın Der Standard gazetesine 8 Mart'ta verdiği röportajında "Bu gidişatı değiştirmek, bu noktada doğru olmaz" dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil piyasalarına gerektiğinde müdahale etme vaadi ve yıl sonuna kadar ekonomik toparlanmanın görüleceği düşüncesi 3 yıldır devam eden borç krizini kontrolde tutsa da, Euro Bölgesi'nin 3. büyük ekonomisi İtalya'daki siyasi çıkmaz ve Euro Bölgesi'nin 2. büyük ekonomisi Fransa'daki büyümenin durması, endişeleri yeniden gündeme taşıyor.

İspanya'nın tahvillerinin 4. haftasında da yükselmesi ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle Avrupa'daki tahviller geçtiğimiz hafta istikrarını korudu. İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 34 baz puanlık düşüşle yüzde 4.76'ya gerilerken, İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi de, seçimlerin öncesindeki seviyelerin üzerinde olsa da yüzde 19 kayıpla yüzde 4.6'ya indi.

Euro geçtiğimiz hafta ABD'de işsizlik oranının düşmesiyle değer kaybederek 1.3005 dolara geriledi.