Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya'nın en büyük 2. ekonomisi Çin'de sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en zayıf yıl başlangıcına işaret etmesi, kredi ve perakende satışların da yavaşlaması üzerine Çin Borsası düşerek son 3 ayın en uzun süreli düşüş dönemine işaret etti.

Industrial Bank Co., ülkedeki yeni kredilerin geçtiğimiz ay beklentinin altında kalmasının ardından bankaları aşağı taşıdı. Likör üreticisi Sichuan Swellfun Co., ülkenin yılın ilk 2 ayındaki perakende satışlarının 2004'ten bu yana en düşüğüne işaret etmesi üzerine değer kaybeden tüketici şirketleri arasına katıldı. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., emlak satışlarının bu yıl sıçramasıyla yüzde 1'in üzerinde primlendi.

Ekonomik toparlanmanın beklenenden daha düşük olduğunu söyleyen Jingxi Investment Management Co.'nun yatırım genel müdürü Wang Zheng, yatırımcıların hisselerin temellerin önünde seyrediyor olabileceğinden endişe duyduğunu aktardı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 2,308.50 puana gerileyerek 3 Aralık'tan bu yana kaydettiği kazançları yüzde 18'e indirdi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 2,590.55 puana indi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg China-US 55 Endeksi de 8 Mart'ta yüzde 1 yukarıda kapandı.

Şanghay endeksi geçtiğimiz hafta hükümetin para politikasını sıkılaştıracağı ve regülatörlerin halka arzların kaldığı yerden devam etmesine izin vereceğine dair endişeler üzerine yüzde 1.7 düştü.

Ülkenin sanayi üretimi yılın ilk 2 ayında yüzde 9.9 tırmanırken, perakende satışlar yüzde 12.3 yükselerek beklentinin altında geldi. Yeni yuan kredileri Şubat'ta 620 milyar yuana geriledi.