Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ihracat Ocak'ta beklentinin üzerinde artış kaydederek, Euro Bölgesi'nin büyüme motoru olan ülkenin dördüncü çeyrekte daralmasının ardından hız kazandığı sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Çalışma günlerine göre ayarlanmış ve mevsimsellikten arındırılmış ihracat Ocak'ta aylık bazda yüzde 1.4 büyüdü. Aralık'ta yüzde 0.2 yükselmiş olan ihracatın 2013'ün ilk ayında yüzde 0.5 büyümesi bekleniyordu. Ülkede ithalat yüzde 3.3 arttı.

Alman ekonomisinin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 0.6 küçülmesine rağmen ülkenin merkez bankası Bundesbank, ekonominin bu çeyrekte yeniden sıçrayacağını öngörüyor. Yatırımcı ve şirketlerin güveni Şubat'ta yükselirken, perakende satışlar da Ocak'ta son 6 ayın en büyük artışına işaret etti. Öte yandan fabrika siparişleri beklenmedik şekilde düştü ve sanayi üretimi de durakladı.

Tereddütle de olsa somut verilerin, beklenti anketlerindeki güçlü sıçramayı yansıttığını söyleyen Londra'daki Berenberg Bank'ın kıdemli ekonomistlerinden Christian Schulz, ekonominin sert bir daralmadan sıçradığını, ancak sıçramanın büyüklüğünün hâlen belirsiz olduğunu belirtti.

Almanya'nın dış ticaret fazlası Ocak'ta 12.1 milyar eurodan 13.7 milyar euroya çıktı. Hizmetleri de dahil eden tüm ticaret verilerinin göstergesi olan cari denge 11.3 milyar euro fazla vererek, Aralık'taki 20.2 milyar euronun altına işaret etti.