Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

Avrupa ve Çin'de hisse senetleri, Fitch Ratings'in İtalya'nın kredi notunu düşürmesi ve Çin'de sanayi üretiminin zayıflaması sonrası değer kaybetti. ABD hisse senetleri ve Hazine tahvilleri fazla değişmezken, petrol Suudi Arabistan'ın üretimini artırması ile değer kaybetti ve metaller aşağı yönde hareket etti. Metaller düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 11:44'te yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 Endeksi fazla değişmedi ve Dow Jones Endeksi geçen hafta ulaştığı rekor seviye yakınlarında dalgalanıyor. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı yükselerek yüzde 4.65'e çıktı. Brent petrolü düşüşünü ikinci güne taşıdı ve sanayi metalleri geriledi. Macaristan para birimi forint, ülke merkez bankasının para politikası konusunda bağımsızlığını yitirdiği endişesi ile 16 önemli para biriminin 14 karşısında zayıfladı.  

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avrupa Birliği liderlerinin 14-15 Mart'ta Güney Kıbrıs'ın kurtarılma şartlarını görüşmek üzere biraraya gelmeye hazırlanmaları ile birlikte, 8 Mart'ta, hisse senedi piyasalarının kapanmasının ardından, İtalya'nın kredi notunu bir basamak düşürdüğünü açıkladı. Çin'de son iki günde açıklanan veriler, sanayi üretiminin 2009'dan bu yana en kötü yıl başlangıcı yaptığını ve perakende satışlardaki artışın yavaşladığını gösterdi. Dolar Endeksi, bu hafta açıklanacak olan ve ekonomistlerin yükseliş göstermesini beklediği ABD perakende satışlar verisi öncesi, son yedi ayın en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor.

Philadelphia'da Penn Capital Management araştırma direktörü ve fon yöneticisi Eric Green, "Temel göstergeler daha yüksek hisse senedi piyasasını desteklemeye devam ediyor," dedi ve "Çok kısa vadede, bir geri çekilme mümkün mü? Muhakkak. Eğer geri çekilme olursa, muhtemelen çok kişi piyasaya girecek" değerlendirmesinde bulundu.

(17:50'de güncellendi)