Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senedi piyasaları rekor seviyelerde seyretse de ABD'deki Ekonomik Döngü Araştırmaları Enstitüsü, (ECRI) 2012'nin ortalarında ılımlı bir resesyonun başlamış olabileceğini söylüyor.

Önceki 15 resesyonun 12'sinde boğa piyasasının görülmesinden ötürü hisse senetlerindeki yükseliş göz önünde bulundurulduğunda bu tahminin kimseye anlamlı gelmeyebileceğini ifade eden ECRI'nin eş kurucusu Lakshman Achuthan, ancak resesyonun gelir, satış, üretim ve istihdam arasındaki bir tür geribesleme döngüsü olduğunu, bu nedenle de her seferinde aynı şekilde gerçekleşmediğini belirtti.

Achuthan, bu resesyonu anlamanın en kolay yolunun gelir rakamlarına bakmak olduğunu söyleyerek, istihdam vergisinin artmasıyla kişisel gelirlerin Ocak'ta yüzde 3.6 azalarak son 20 yılın en sert düşüşüne işaret ettiğine dikkat çekti.

Bazıları ECRI'nin açıklaması ile alay ederken Achuthan, bu gün ve bu çağda, insanların yargılamak için fazla aceleci davrandığını söyleyerek, "1973-1975 arasındaki resesyonda herkesin durumun farkına varmasının 1 yıl almıştı" dedi.