Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yale Üniversitesi ekonomisti Robert Shiller, birçok piyasa yorumcusunun son zamanlarda yaşanan rallilerin sebebi olarak ABD'de yeniden yerine gelen güven duygusunu gösterdiğini belirterek, uyarılarda bulundu.

"Açıkça görülüyor ki güven duygusu inanılmaz hızlı bir biçimde değişebiliyor ve insanlar bir anda hisse piyasasının çökmesinden endişe duyuyorlar" diyen Shiller, 2007 yılında da bu endişelerin çok hızlı yayıldığını ve 2008 yılında büyük bir resesyona dönüştüğünü hatırlattı.

Shiller ayrıca Dow Jones Endeksi'nin bütün zamanların zirvesine yükselmesinin kendi başına bir iyimserlik sebebi olmayacağını belirterek, S&P 500 Endeksi'nin bunu 1928 yılından beri 1,007 gün, yani 23 günde bir, gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Shiller "Piyasa rekoruna ulaşmanın herhangi bir önemi yok" dedi.

Moneynews.com'un haberine göre geçtiğimiz 6 yıl boyunca hisse piyasalarında geçen haftaya kadar nominal rekor kırılmazken, Shiller bunun "piyasada gerçek para kazanılamadığı için" olduğunu belirtti ve "bu da güven duymak için pek geçerli bir sebep sayılamaz" dedi.