Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, 10 yıllık İspanyol ve Alman tahvilleri arasındaki farkın 300 baz puanın altına düşmesini beklediklerini dile getirdi.

Tahvil farkları bugün 1 baz puan gerileyerek 323 puana inerken, neredeyse son bir yılın en düşük farkı oldu. Tahvil farkı Temmuz ayında 638 baz puan olurken, De Guindos bu farkın ne zaman 300 puanın altına düşeceğine dair bir zaman takvimi açıklamadı.

De Guindos, "Yaşadığımız bütün problemler bir kontrol altına alınıyor ve bu yıl sonunda büyümeye başlayacağız. Eğer euro ile ilgili engellerle karşılaşmazsak pozitif sürprizler görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Mariano Rajoy önderliğindeki hükümet, Avrupa Merkez Bankası (AMB) öncülüğünde tahvil piyasasında başlatılan ralliden daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Tahviller, Avrupa Birliği'nin İspanya'nın reform programını sorgulamasının ardından da yükselmeye devam etti. Ülkenin uygulamaya çalıştığı kemer sıkma politikaları, bankacılık sektörünün gerektirdiği kurtarma paketi ve hükümet aleyhinde ortaya atılan rüşvet iddiaları üzerine hedefinden şaşmıştı. Dün ise İspanya'da yaklaşık 64 şehirde protestolar düzenlendi.

De Guindos açıklamasında "Eskiden olduğumuzdan daha iyi bir pozisyondayız ama çok daha gelişme göstermemiz lazım" derken, 2012 yılının 4. çeyreğinin resesyonun en yoğun hissedildiği dönem olarak ortaya çıkacağını dile getirdi.

Avrupa Birliği geçtiğimiz ay yaptığı bir tahminde İspanyol ekonomisinin bu yıl yüzde 1.4 daralacağını bildirirken, İspanya hükümeti bu daralmayı yüzde 0.5 olarak tahmin ediyor. El Economista'nın 9 Mart'taki bir haberine göre ise De Guindos daralma tahminini yüzde 1'e revize etmeyi planlıyor.

İspanya'nın önümüzdeki hafta 4 yıllık bir istikrar programı açıklayarak, Başbakan Rajoy'un bütçe açığını AB sınırı olan yüzde 3'e nasıl indireceğine ışık tutacak. Avrupalı yetkililer İspanya için önümüzdeki yıl üretimin yüzde 2.8'i oranında bir bütçe açığı hedefi belirlerken, şu anki politikalarla 2014 yılı bütçe açığının yüzde 7.2 olacağı öngörüsünde bulundu.