Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı adaylarından Kikuo Iwata, merkez bankasının deflasyonu yalnızca hükümet tahvili alarak sonlandırabileceğini ve riskli varlık almak zorunda olmadığını söyledi.

Uzun vadeli tahvil alarak 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşılabileceğini belirten Iwata, "Kararlı ve belirli bir parasal genişlemeye ihtiyacımız var" dedi.

Yatırımcılar, BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa ve 2 yardımcısının 19 Mart'ta görevlerinden ayrılmasının ardından uygulanacak parasal teşviklerin olası büyüklüğünü değerlendiriyor. Iwata'nın açıklamaları, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin BOJ Başkan Adayı Haruhiko Kuroda'nın dün bankanın türev almayı değerlendirebileceğini söylemesi ve parasal teşvik önlemlerini genişletmeye hazır olduğunun sinyalini vermesinin ardından geldi.

JP Morgan Chase&Co.'nun baş Japonya ekonomisti ve eski bir BOJ yetkilisi olan Masaaki Kanno, yayınladığı araştırmasında BOJ'un büyük ihtimalle 3-4 Nisan tarihli toplantısında parasal genişlemeye gideceğini öngördü. Kanno, bankanın satın aldığı tahvillerin vadelerini maksimum 3 yıllıklardan 30 yıllıklara yükselteceğini söyledi.

Kuroda'nın, piyasadaki volatilite beklenmedik bir şekilde artmadığı sürece Nisan'a kadar beklemeyi planlasa da, "hızla harekete geçme" isteğinin toplantıyı daha erken bir tarihe çekebileceğini belirten Kanno, BOJ yönetim kurulu yetkililerinden Ryuzo Miyao, Sayuri Shirai ve Yoshihisa Morimoto'nun Kuroda ve yardımcılarını agresif parasal genişleme uygulamaları konusunda destekleyeceğini tahmin ediyor.