Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası'nın kazançlarını azaltması ve Çin hisselerindeki kayıpların genişlemesiyle Asya borsaları 19 ayın en zirvesinden geri adım attı.

Çin'in en büyük kargo şirketi China Cosco Holdings Co., Citigroup Inc.'in şirketin lojistik birimini satmasının istikrarlı birimlerden birinin kaybı olduğunu söylemesi üzerine yüzde 5.8 değer kaybetti. Japan Tobacco Inc., hükümetin eski tütün tekelinin hisselerini iskontolu fiyat biçmesiyle yüzde 0.8 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi erken saatlerde yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 kayıpla 136.34 puana geriledi. Andekste değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. Asya Pasifik Endeksi dün Ağustos 2011'den bu yana en yüksek düzeyinden kapandı.

Hisselerin çok yükselmiş olduğunu ve kısa vadede bir düşüş riskinin görüldüğünü belirten Mizuho Asset Management Co.'nun Tokyo'daki fon yöneticilerinden Takashi Aoki, küresel ekonominin ABD öncülüğünde istikrarlı bir şekilde toparlandığına, Çin'in ise devam eden hızda değil ağır bir tempoda büyüdüğüne dikkat çekerek, "Çok yüksek beklenti içine girilmemeli" dedi.

Endeks Kasım'ın başından bu yana Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırmaya yönelik politikalar uygulayacağı ve merkez bankasına parasal genişleme konusunda baskı yapacağı düşüncesiyle yükselen Japon hisselerinin öncülüğünde yüzde 12 tırmandı.

Japon Nikkei 225 Endeksi erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.9'a ulaşan kazançlarını sildi. BOJ Başkan Yardımcısı Adayı Kikuo Iwata, ülkeyi deflasyondan çıkarmak için kararlı ve belirli parasal genişleme hamlelerinin gerektiğini söyledi.

Hong KOng'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi erken saatlerdeki yüzde 1'lik kazancını geri vererek yüzde 0.8 düştü. Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 15 altında seyretti.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.5 kaybederken, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi enerji ve kamu hizmeti şirketlerinin öncülüğünde yüzde 0.4 düştü.