Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron, Arjantin'in Falkland Adalarında yapılan referandum sonucuna saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Atlas Okyanusu'nun güneyinde bulunan Falkland Adalarının siyasi durumuyla ilgili yapılan halk oylamasında, 1,517 kişinin 1,513'ü, adaların "Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı olarak kalması" yönünde oy kullandı.
Katılım oranının yüzde 90'dan fazla olduğu referandum sonucuyla ilgili açıklama yapan İngiltere Başbakanı Cameron, Arjantin'in sonucu dikkate alması gerektiğini ve ülkesinin adaları her zaman savunacağını ifade etti. Cameron, referandum sonucunun "çok açık olduğunu" kaydederek, "Falkland Adaları halkı İngiliz kalmak istediğini ortaya koydu. Bu karara Arjantin dahil herkesin saygı göstermesi gerekir" dedi.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner ise yapılan referandumu tanımadığını, halk oylamasının yasal geçerliliği olmadığını savunmuştu.

Referandum yapılmasına, Arjantin'in adaların bağımsızlığının müzakere edilmesini istemesiyle karar verilmişti.
Arjantin'in, 1833'ten bu yana İngiltere'nin kontrolünde olan Falkland Adaları'nı 1982'de işgal etmesi, iki ülke arasında savaşa yol açmıştı. 74 gün süren savaş sonrasında ateşkes ilan edilmiş ve İngiltere adalarda kontrolü yeniden ele geçirmişti.

Arjantin, 19. yüzyıldan beri egemenliği tartışma konusu olan adaların statüsüyle ilgili İngiltere'yi müzakereye ikna etmeye çalışıyor ve İngiltere'nin adalarda işgalci olduğunu savunuyor. İngiltere ise adalarda yaşayan halkın çoğunluğunun İngiliz egemenliğinde kalmak istediğini bildiriyor.