Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Turkcell'in Yönetim Kurulu'na 3 bağımsız üye atamasına ilişkin, ''Yapılan işlemi adeta bir 'anjiyo'ya benzetiyorum. Bir damar tıkanıklığı açılmıştır, bu konuda kilitler açılmıştır'' dedi.

Bakan Çağlayan, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Kebba Touray ile bir araya geldi. 

Basına kapalı görüşmenin ardından, iki bakan, Türkiye Cumhuriyeti ile Gambiya Cumhuriyeti Hükümeti arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nı imzaladı. 

İmza töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, SPK'nın Turkcell'in Yönetim Kurulu'na 3 bağımsız üye atamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Çağlayan, bağımsız üyelerin atanmasını ''anjiyo''ya benzeterek, ''Damar tıkanıklığı, kilitler açılmıştır'' dedi.

Geçmiş yapıda şirkette Genel Kurul yapılması noktasında önemli engeller olduğunu belirten çağlayan, şöyle konuştu:

''Yönetim Kurulu sağlıklı bir şekilde toplanamıyor, kararlar alamıyordu. SPK'nın yeni kanunda yapmış olduğu düzenleme son derece önemlidir. Bu konudaki tıkanıklığın açılması noktası son derece önemlidir. Takip edemedim ama arkadaşlarımın bana vermiş bilgiye göre, bu karar ile beraber, Borsada da Turkcell hisselerinde pozitif bir gelişme oldu. Bu en azından yönetim kurulundaki kilitlenmelerin de önüne geçecek olan bir durum oluşturmuştur. Ben ümit ediyorum ki bu konuda şirket uzunca bir süredir karşı karşıya kaldığı problemlerinden süratle sıyrılacak ve hak ettiği oranda yeni yönetimi ile beraber genel kurulunu da başarılı bir şekilde gerçekleştirerek, geleceğe daha iyi adımlar atma imkanına sahip olacaktır. Bunun neticelerini önümüzdeki günlerde Turkcell hissedarları da kazançlarında göreceklerdir.''

-''2012 yılı Döviz gelirleri 196,8 milyar dolara çıktı'

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine de cari açığı değerlendirerek, yıllıklandırılmış cari açığın son 26 ayın en düşük seviyesinde olduğunu, Ocak ayı cari rakamlarının kendilerini fazlasıyla ümitli olma konusunda cesaretlendirdiğini belirtti. 

Çağlayan, Ocak ayı cari açık rakamının geçen yıla göre yüzde 2 oranında azalmasının altta yatan sebebinin ihracattaki artış olduğunu ifade ederek, ''Daha yüksek katma değerli üretim yapısı ve daha fazla tasarruf, cari açığın çözümü, azaltılması noktasında Türkiye'nin olmazsa olmazıdır'' dedi.  

Döviz gelirlerinin 2012 yılında 196,8 milyar dolara çıktığına, 200 milyar dolara yaklaştığına dikkati çeken Çağlayan, ''Türkiye bu rakamla Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 25'ine yakın döviz geliri olan bir ülke olacaktır'' dedi. 

-''İki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz''

Bakan Çağlayan, Gambiya ile ilgili ticari ilişkileri de değerlendirerek, Türkiye'nin 86 ülkeyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının bulunduğunu, bu anlaşmaların 75'inin yürürlükte olduğunu bildirdi. 

Gambiya'nın gayrisafi yurt içi hasılasının 1 milyar dolar, toplam ticaret hacminin 465 milyon dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Bu rakamlar Gambiya'nın Afrika ve dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri olmayacağı anlamına gelmez'' dedi.

Çağlayan, Afrika'ya bakış açısının yer altı zenginlikleri ve petrol üzerine olmadığını, yeryüzündeki insanlara verdikleri önem üzerine olduğunu belirtti. 

Afrika'nın 10 yıl önce Türkiye ile toplam ticaret hacminin 3 milyar dolar olduğunu, günümüzde bu rakamın 20 milyar dolara ulaştığını ifade eden Çağlayan, Afrika kıtasında 10 yıl önce sadece 12 büyükelçiliğin bulunduğunu, bugün Afrika kıtasında 31 büyükelçilik, 34 temsilcilik bulunduğunu kaydetti. 

İhracatın artmasında Türk Hava Yolları'nın seferlerinin önemine değinen Çağlayan, şirketin, Banjul'a uçmayı inceleme aşamasında olduklarını bildirdi.

Çağlayan, Gambiya ile ikili ilişkilerin geliştiğini ifade ederek, 2012 sonu itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacminin 36,1 milyon dolara ulaştığını, önümüzdeki 5 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Gambiya'da altyapı ve üstyapı işlerini Türk müteahhitlerinin yapmasının kendisini mutlu edeceğini Gambiyalı Bakan Touray'a ilettiklerini belirten Çağlayan, ''Türkler dünyanın çeşitli bölgelerinde 20 milyar dolarlık uluslararası yatırım gerçekleştirmiştir. Şu anda Gambiya'da yatırımımız yok, Gambiyalıların da Türkiye'de yatırımı yok. ama bugün hukuki altyapıyı oluşturacak önemli bir belgeye imza attık'' diye konuştu.