Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Eski ekonomi bakanı ve Kremlin danışmanlarından Elvira Nabiullina, Başkan Vladimir Putin tarafından merkez bankasının başına geçmek için önerilirken, bu görevi yerine getirecek olan ilk G-8 üyesi kadın yetkili olacak.

Bugün rezidansının önünde bir açıklama yapan Putin, Nabiullina ve Başkan Sergey Ignatiev'e, kararını hukukçulara ileteceğini bildirdi. Şimdiki başkan Ignatiev 24 Haziran'da sona erecek 3. ve son döneminin ardından emekliye ayrılacak.

Yaklaşık son 10 yıldır ilk kez yeni bir ismin seçildiği merkez bankası liderliğinde Nabiullina, yavaşlayan ekonomi, hızlanan enflasyon ve merkez bankasının Bank of England'a benzer bir "mega-regülatör" olabilmek için başladığı büyüme çabalarını ilk iş olarak idare edecek. Aynı zamanda 2007-2012 yılları arasında ekonomi bakanı olarak görev yapan Nabiullina, görevinden ayrıldıktan sonra Putin'in ekonomi danışmanlığını yapmaya başladı.

Putin bugün yaptığı toplantıda "Sizleri daha önce bilgilendirdiğim gibi, merkez bankası başkanı olarak Elvira Nabiullina'yı önermeyi düşünüyorum. Merkez bankası yalnızca bir banka değildir, özellikle ticari bir banka hiç değildir. Finansal sistemin bütün düzenleyicilerinin üzerindedir ve devletin makroekonomik politika için en büyük kurumudur" ifadelerini kullandı.

Ruble, Moskova saatiyle 19:35'te açıklamanın yapılmasının ardından çok değişmedi ve dolar başına 30.7105 ruble oldu.