Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de hisse senetleri, politika yapıcıların emlak sektöründe uyguladığı sıkılaştırmaları artıracağı endişeleri ile inşaat ve gayrımenkul şirketlerinin hisselerine gelen satışların öncülüğünde değer kazandı. Gösterge endeks son iki ayın en düşük seviyesine indi.

Sina.com'un bildirdiğine göre, güney bölgesi kentlerinden Shenzhen, emlak geliştirme şirketlerinin fiyat artırmalarını yasakladı. Çin'in en büyük inşaat makinaları üreticisi Sany Heavy Industry Co. yüzde 2.4 geriledi. Poly Real Estate Group Co. ve Gemdale Corp. yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.

Şanghay'da Zheshang Securities Co. stratejisti Wang Weijun, "Emlak kısıtlamaları ve merkez bankasının likidite sıkılaştırmasına yönelik olası yaklaşımı, yatırımcıları tedirgin ediyor," dedi ve "Ekonomik toparlanmanın sendeleyeceği şeklinde endişeler var" değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 düşerek, yerel saat ile 13:06'da 2,256.59 puana indi ve dört gün süren yüzde 2.6'lık kaybı genişleterek, dört ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Endeks ayrıca bu düşüşleriyle, bu yılki kazançlarının tümünü geri verdi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.5 düşerek 2,518.06 puana geriledi. Hong Kong'da işlem gören Çin şirketlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5'lik bir iniş gerçekleştirdi. ABD'de işlem gören en aktif Çin hisselerini içeren Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.7 düştü.

Şanghay Bileşik Endeksi, ekonomik genişlemenin yavaşladığı bir dönemde hükümetin para politikasını sıkılaştıracağı endişeleri ile birlikte, 6 Şubat'ta gördüğü bu yılın en yüksek seviyesinden yüzde 7.3 geriledi. Geçen haftasonu açıklanan veriler, enflasyonun Şubat ayında hızlandığını, sanayi üretiminin 2009 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını yaptığını, krediler ve perakende satış büyümesinin yavaşladığını gösterdi.