Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aluminyum Londra'da, iyileşen ABD ekonomisinin fiyatları yükselteceği beklentisi ile Çinli kullanıcıların sipariş vermeleri sonucu bir haftanın zirvesine çıakrken, bakır yükselişini üçüncü güne genişletti.

Üç ay vadeli aluminyum kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.6 artışla ton başına 1,993 dolara kadar çıkarak 5 Mart'tan bu yana en yüksek sevieysini gördükten sonra, Şanghay saati ile 10:49'da 1,991 dolara geldi. Bakır yüzde 0.3 değer kazanarak ton başına 7,856 dolara çıktı.

ABD'de Ocak ayında daha az kişinin işten çıkarıldığını ve açılan işletme sayısının arttığını gösteren veriler, ABD'de işverenlerin, federal bütçe açığı konusunda kanun koyucuların anlaşmazlığına karşın, ekonomik büyümenin süreceğine ilişkin güvenlerinina rttığını gösteriyor. LME tarafından izlenen depolardan çıkarılması emri verilen bakır miktarı yüzde 40 artarak 33,400 tona çıktı ve iki ayı aşkın sürenin en hızlı artışını gösterdi.

Beijing Capital Futures Co. analisti Xiao Jing, "Çinlilerin, özellikle şanghay ve Londra piyasaları arasındaki fiyat farkının daralmasının ardından, LME bakırında biraz alımları var," dedi ve "Bu lokal stoklara, ithal edilen mallar ulaştığında, ilave oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD'de Ocak ayında 1.51 milyon kişi işten uzaklatırıldı. Bu rakam 12 yıl önceye dayanan veriler dikkate alındığında en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bu veri Aralık ayında 1.57 milyon seviyesindeydi. Öte yandan, doldurulmayı bekleyen pozisyon sayısı 81,000 artarak 3.69 milyona çıktı. Bu veri Aralık ayında 177,000 azalmıştı.

LME'de, çinko, kurşun ve nikel de değer kazandı.