Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in kendi para birimini küresel alana yayma arayışına girmesi sebebi ile Londra, Paris ve Zürih'e karşı Yuan'ın işlem merkezi olmak için yarışıyor.

İngiltere Merkez Bankası BOE'den yapılan açıklamada geçen ayki toplantının ardından, İngiltere'nin Çin Merkez Bankası ile Döviz swap anlaşmasında Grup Yedi ülkeleri içinden ilk ülke olmaya yaklaştığını vurguladı. Royal Bank of Scotland Plc piyasalar stratejisti Gao Qi'ye göre anlaşma İngiltere Merkez Bankası'nın bankalara 400 milyar yuan (64 milyar dolar) sağlamasına izin verecek, söz konusu değer Hong Kong ile yapılan swap anlaşmasına yaklaşıyor.

2009'dan beri Çin dışında yuan cinsinden tahvil satışlarının 11 kat artarak 174 milyar dolara çıkmasının ve para biriminin Londra'da gördüğü işlemin 3'e katlamasının ardından dünyanın günlük 4 trilyon dolarlık döviz işlem merkezi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ile bağlarını kuvvetlendiriyor. Çin, 2010 yılında yuanın anakara dışında da daha yaygın kullanılması için çaba sarfediyor.

HSBC Holdings Plc.'nin ardından piyasa değeri ile en büyük ikinci banka olan Standard Chartered Plc'nin Avrupa toptan bankacılık eş başkanı Philippe Lintern konuyla ilgili, "Büyük çaplı bir yolculuğun başındayız. Muhtemelen benim tüm kariyerim boyunca oluşan en heyecan verici olay bu. Bu finansal piyasalarda bir devrim." yorumunda bulundu.