Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de, gayrımenkul fiyatlarını ve enflasyonu durdurmak için çabaların artırılacağına ilişkin endişeler sonucu Çin hisselerine gelen satışların öncülüğünde, son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

China Resources Land Ltd. ve Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co., Sina.com'un bildirdiğine göre, güney bölgesi kentlerinden Shenzhen'in, emlak geliştirme şirketlerinin fiyat artırmalarını yasaklamasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde, en az yüzde 4 değer kaybetti. Nine Dragons Paper Holdings Ltd., hissedarının pay satışının ardından, Ekim ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Dubai Finans Piyasası Genel Endeksi yüzde 0.9 düştü ve dört günlük yükselişini tersine çevirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüze 0.5 düşerek, Hong Kong saati ile 16:27!de 1,052.94 puana geriledi ve düşüşünü üçüncü güne genişletti. Şanghay Borsası Emlak Endeksi yüzde 2.5 gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesine indi. Çin Merkez bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, bugün yaptığı açıklamada, Şubat ayı fiyat artışlarının tahminleri aşmasının ardından, Çin'in enflasyon konusunda "üst düzey alarmda" olması gerektiğini kaydetti. Gelişen Piyasalar Endeksi'nde en çok kaybettiren 10 hissenin tümünü Çinli şirketler oluşturuyor.

KB Asset Management Co. fon yöneticisi Kim Dae Young, "Çin'de emlak kısıtlamalarının artırılacağı endişesini tetikleyen haber akışının devam etmesi yatırımcıların bekleyişleri üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Hükümet emlak piyasasını aşırı ısınmadan korumak istiyor görünüyor," değerlendirmesinde bulundu.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 düşerek son iki ayın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı. Hong Kong'da işlem gören Çinli şirketleri içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.3 geriledi. Malezya'da FTSE Bursa Malaysia KLCI Endeksi yüzde 0.6 ile 6 Şubat2tan bu yana en hızlı gerilemesini gerçekleştirdi. Rusya'da Micex Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.