Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. turunda Almanya temsilcisi Schalke 04'ü eleyerek çeyrek finale yükselen Galatasaray'ın ''Devler Ligi'' geliri 30 milyon euro sınırını aştı.

Mücadele ettiği H Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak 2. tura kalan, ardından da Schalke 04'ü eleyerek adını çeyrek finale yazdıran sarı-kırmızılı takım, büyük bir maddi kaynağın dağıtıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki payını daha da büyüttü.

Sezon öncesi Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından belirlenen gelir kriterlerine göre, Galatasaray'ın bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde elde etmeyi garantilediği para yaklaşık 32,5 milyon euroya ulaştı.

Geride kalan sezonun lig şampiyonu olarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılan ve 8,6 milyon euro ''ayak bastı'' parası kazanan sarı-kırmızılı takım, Fenerbahçe'nin gruplara kalamaması nedeniyle 10 milyon euronun üzerinde olması beklenen Türkiye'nin yayın havuzu gelirinin de tek başına sahibi oldu.

Organizasyonda ilk maçını dahi oynamadan yaklaşık 20 milyon euro geliri garantileyen Galatasaray, grup maçlarında elde ettiği 3 galibiyet ile 1 beraberlik nedeniyle 3,5 milyon euro, tur atladığı için de 3,5 milyon euro daha kazanarak, 1. tur maçları sonunda toplam kazancını 27 milyon euro seviyesine taşıdı.
İkinci turda elde ettiği 1 beraberlik ve 1 galibiyet sonucu 1,5 milyon euro kazanan ''Cim Bom'', çeyrek finale çıktığı için 3,9 milyon euroyu da kasasına koyarak toplam kazancını 32,5 milyon euro seviyesine çıkardı.

-Tur atladıkça geliri artacak

Sarı-kırmızılı ekip, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkarak önemli başarı elde etti ve gelirini daha yüksek rakamlara taşıma fırsatını yakaladı.

Galatasaray, çeyrek finalden itibaren de elde edeceği her galibiyet için 1 milyon euro, beraberlik için de 500 bin euro kazanacak. ''Cim Bom'', organizasyonda yarı finale kalması halinde 4,9 milyon euro, finale kalması halinde ise 6,5 milyon euro daha kazanabilecek. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde sezonu şampiyon tamamlayan ekibe ise 10,5 milyon euro daha ödeme yapılacak.

UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde kulüplere yapılacak ödemelerde bu sezon için yaklaşık yüzde 15'lik bir artışa giderek, toplam ödemeleri 1 milyar 260 milyon euro seviyesine çekmişti.

-Bilet ve GSStore gelirleri de artacak

Galatasaray'ın UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kasasına koyacağı organizasyon kazancının yanı sıra, bilet ve GSStore gelirleri de yönetimin yüzünü güldürecek.

Özellikle başarılar kazanılan dönemlerde, forma ve ürün satışlarında büyük artış olması bekleniyor. Ayrıca, 42 bin kombinesi bulunan Galatasaray'ın 10 bin civarında da bilet satışı imkanı bulunuyor. Buradan elde edilecek maç gelirleriyle birlikte kulüp kasası daha da dolacak.

-Yıldız transferler amorti edildi

Sarı-kırmızılı takımın devre arasında yaptığı yıldız transferler Wesley Sneijder ile Didier Drogba'nın toplam maliyetleri, UEFA Şampiyonlar Ligi gelirleriyle amorti edildi.

Hollandalı yıldız Wesley Sneijder'in 3,5 sezon için 23 milyon euro, Didier Drogba'nın ise 1,5 sezon için 10 milyon euro olan maç başı alacakları dışındaki toplam maliyetleri, bu sezon şimdiden garantilenmiş olan ''Devler Ligi'' gelirleriyle yaklaşık olarak denk durumda.

AA