Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni Zelanda Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerini gelecek yıla kadar rekor düşük seviyede tutmayı beklediğini ve yerel para birimi ekonominin gerektirdiğinden daha fazla yükselirse, göster faizi düşürebileceğini işaret etti. Kiwi olarak da adlandırılan ülke para birimi değer kaybetti.

Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, politika faizinin yüzde 2.5'te tutulduğu toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Aşırı değerli Yeni Zelanda doları, ihracat ve ithalatta rekabet içindeki şirketlerin karlılığını olumsuz etkiliyor ve kötüleşen kuraklık koşulları ülkenin büyük bölümü için zorluk yaratıyor," dedi. Başkan, "Resmi nakit oranınını yılın sonuna kadar değiştirmemeyi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda doları, Wheeler'ın, düzensiz ekonomik toparlanma ortamında, Banka'nın iki yıl süren molasını daha da uzatmaya hazırlandığını kaydetmesinin ardından bu yılın en düşük seviyesine indi. Son iki yılda yüzde 11 yükselen para biriminde beklenmedik bir yükseliş, Wheeler'a göre, borçlanma maliyetlerinin daha da düşürülmesi için potansiyel yaratır.

Auckland'da Westpac Banking Corp. stratejisti Imre Speizer, "Açıklama piyasanın beklediğinden daha güvercin," dedi ve "Gerçekten, bu açıklama alternatif senaryoyu içeriyor. Yeni Zelanda doları tahminin üzerinde değer kazanırsa, gevşeme olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankasından bugün yapılan açıklamada, "Kur, tüm diğer durumlar eşit kalıp, Yeni Zelanda ekonomisinin temel göstergelerinin makul kılmadığı nedenlerden dolayı yükselirse, bu durum, beklenenden daha düşük faizi neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.