Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hükümetleri, Euro Bölgesi resesyonunun derinleşmesi ve işsizliğin artması sonucu, kemer sıkma uygulamalarına en bağlı lider olan Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in bile büyüme yanlısı itirazların gelmesi ile birlikte, ulusal bütçelerin kelepçelerini gevşetti.

Avrupa Birliği liderleri, yüksek açığa sahip ülkelere bütçe disiplini için fazla zaman verilmesi konusunda uzlaştı.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin bütçe açıklarını kapatabilmeleri için ek süre vermeyi işaret eden, "yapısal" bütçe değerlendirmelerini onayladı. Halen, bütçelerin dengede olması amaç olarak kalırken, büyük çaplı harcama programları ya da tahvil alımlarından bahsedilmedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, dün Brüksel'de geç saatlerde yaptığı açıklamada, "Çok fazla kemer sıkma olursa, çok fazla da işsizlik olacak" dedi ve "Eğer büyümeyi öncelik haline getirmek istiyorsak, esneklik gerekli" değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi'ndeki ekonomik daralma, finans krizini Blok'un en önemli sorunu olmaktan çıkardı ve AB'yi açıkları kısma için belirlenen son tarihlerini ötelemeye zorladı ve politikacıların kendilerini kemer sıkma tedbirlerinin bayrak taşıyıcısı haline getirmelerini vahim hale getirdi.

Avrupalı liderler, tahvil faizlerini 2012 yılının ortasından bu yana aşağı iten yatırımcıları rahatlatmak için, mali kontrolleri gevşetecekleri yolundaki söylemlerini perdeliyorlar. Liderler politikayı, ülke bazında açık hedeflerinin belirlenmesi ile birlikte, "farklılaştırılmış büyüme dostu mali konsolidasyon" olarak adlandırıyor.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de ''Disiplinden yanayım ama alacağımız bütçe önlemleri büyümeye risk oluşturmamalı'' şeklinde konuştu.

Bu arada AB liderleri, Kıbrıs Rum kesimini kurtarma paketine onayı, bugün toplanacak Euro Bölgesi maliye bakanlarına bıraktı.