Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bank of England Başkanı Mervyn King politika yapıcıların poundu düşürmeye çalışmadıklarını dile getirirken, mali krizin öncesinden bu yana süren düşüşün ihracata yardımcı olduğunu da itiraf etti.

ITV News kanalına dün verdiği röportajda King, "Piyasalar Döviz oranını belirliyor, biz değil. Kesinlikle sterlini aşağı itmeye çalışmıyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiliz poundu geçtiğimiz ayın başından bu yana dolar karşısında yüzde 5 düşüş gösterdi. Bu arada merkez bankasının Şubat toplantı tutanakları King ve diğer iki yetkilinin daha fazla teşvik çabalarının geri çevrildiğini gösterirken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin kredi notunu kesti. King ayrıca ekonomik toparlanmanın "ufukta" göründüğünü de sözlerine ekledi.

BOE Başkanı ayrıca poundun krizden önce başladığı düşüşün ihracata yardımcı olduğunu itiraf ederken, işsizliğin de daha yüksek seviyelere çıkmasını engellediğini dile getirdi. Pound, bugün Londra saatiyle 08:58'de yüzde 0.3 yükselerek 1.5122 dolara çıktı.

King, sterlinin şu an genel olarak istikrarlı olduğunu ve "mali krizin etkisini göstermesinden önce olduğu seviyelerde" bulunduğunu belirtti. BOE Başkanı, "Piyasalar o zaman bunun doğru bir seviye olduğuna karar vermişti ve şimdi de böyle karar veriyor görünüyorlar.