Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yaşam pahalılığı Şubat ayında yakıt fiyatlarının son 3 yılın en sert yükselişini göstermesiyle beklenenden fazla yükseldi. Yakıt maliyetlerindeki bu ayki gerileme ise enflasyonun Fed'in hedefleri paralelinde gerçekleşeceği sinyalini veriyor.

Tüketici fiyat endeksi yüzde 0.7 yükselerek hem son 4 ayın ilk artışını hem de Haziran 2009'dan bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Bloomberg anketine katılan 81 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.5'lik artışı işaret etti. Yakıtlardaki yükseli geçtiğimiz ayın fiyat artışının yaklaşık yüzde 75'ini oluşturdu.

Macy's Inc. ve Costco Wholesale Corp. gibi firmalar daha fazla tüketici çekebilmek için indirim uygulamalarına giderken, tüketici harcamalarındaki artışın devam etmesine de yardımcı oluyorlar. Yakıt gibi ham madde fiyatlarının düşük tutulmasında yaşanan zorluk, Fed politika yapıcılarına ekonomiye daha fazla para sokmak için alan yaratıyor.

Toronto'da bulunan BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, "Sürekli olan bir enflasyon patlaması görmeyi beklemiyoruz. Fiyat baskıları biraz dinmiş durumda. Perakendeciler maliyetteki artışı yansıtmamak adına çok fazla bir şey yapamıyorlar" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.2 ve yüzde 0.7'lik artışlar arasında değişiklik gösterdi.

Yakıt fiyatları ise geçtiğimiz ay yüzde 9.1 yükselerek Haziran 2009'dan bu yana en sert artışı kaydetmişti. Bu tırmanış enerji fiyatlarının genelinde yüzde 5.4'lük artışın ana sebebi olarak dikkat çekti.